Yarışma Sonuçları


Dereceye giren tüm yarışmacılarımızı tebrik ederiz.

Seçici Kurul Üyelerinin ortak kararı ile, Profesyonel Kategori’de başvuran projelerin, ilgili kategorilerde beklenen profesyonel tasarım düzeyini yeterince yansıtmadıkları ve ilk üç dereceyi alacak projelerden beklenen “yarışma kriterlerini çoğunlukla ya da bütünüyle karşılayamadıkları" gerekçesi ile, bu yıl profesyonel kategoride “Birincilik”, “İkincilik” ve “Üçüncülük” ödülleri verilememektedir.


9. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın itiraz süreci 27 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecektir. İlgili itirazlar basvuru@dogaltastasarimyarismasi.com adresine yazılı olarak yapılacaktır.

MANSİYON ÖDÜLLERİ


TONDO LIGHT

Hadiye ÖZDEMİR

Tondo Light; yenilenebilir enerji kaynağını hedefleyen çevre dostu bir üründür. Üründe kullanılan doğal taş türü; sağlamlığı, ışığı yansıtması, dekoratif görüntüsü ve fiziki yapısı ile mermer tercih edilmiştir. Dış mekan solar aydınlatmasının gövdesinde kullanılan mermerin uygun boyutlara ulaşması için üç aşamalı işlem gerçekleştirilir; birinci aşamada ürünün önemli parçalarından biri olan gövde için aparat tasarlanır. İkinci aşamada gövde için hazır hale getirilen aparat ile mermerin uygun hale getirilmesi için torna/CNC işlemleri yapılır. Son aşamada ise cilalama işlemi gerçekleştirilir ve ürün montaja uygun hale getirilir. Ürünün montajı üç ana bileşenden oluşur. Sürdürülebilirlik açısından hammaddesi bitkilerden elde edilen farklı biyokütle kaynaklarından üretilmiş üst kapak, gövde kısmında kullanılacak mermer ile alt kapağın birleşmesiyle Tondo Light kullanıma hazır hale getirilir. Bulundurduğu solar paneli ile gün boyu güneş ışınlarının enerjisini pil aracılığıyla depolayıp, güneşin olmadığı süre boyunca bulunduğu alanı aydınlatır. Dolayısıyla yenilenemeyen hiçbir kaynağı tüketmez ve ana dengesini doğal taş malzemesiyle sağladığından çevre dostu bir üründür. Dış mekanda dekoratif bir görüntü sağlarken, taşınabilir olması ve 360 derece dönebilen yapısı kullanım kolaylığı sağlar.

FOSSILLAMP

İlker TORUK

FOSSILAMP, oniks taşının geçirgen yapısı ile oluşturulmuş arkeoloji oyunu temalı bir aydınlatmadır. Yer kabuğu ve katmanlarından etkilenilerek 6mm incelikte kesilmiş oniks halka taşlar, aydınlatmayı yanısıtan bir direk üzerine dizilerek konumlanır. Arka ışık sayesinde altıgen puzzle mantığı ile karışık bir biçimde yerleşmiş fosillerin silüetleri ortaya çıkarak 6 farklı fosilin puzzleları döndürülerek oluşturulur. Üst ve alt ışık aynı anda veya tek yanabilir. Bu sayede bir taraftaki fosiller gözükürken diğer taraftakiler gizlenmiş normal bir taş görünümünde kalarak gizemli bir keşif oyunu oluşur. Her puzzle oluşturulduğunda diğer parçalar doğal olarak karışacağından 6 ayrı fosil için sürdürülebilir bir merak ve oyun heyecanı sağlanmıştır. Herhangi bir malzeme ile oluşturması çok güç olan ürün, oniks taşının kendine has dokusunu kullanarak doğal taş kullanımına yenilik getirir. Ürünün ana malzemesi olarak Akdağ Onyx taşı kullanılmıştır. Yer kabuğuna öykünen taşıyıcı kaide kısımda Terrazzo malzeme kullanılmıştır. Oniks halkalarının iç kısımlarında şeffaf plastik diskler bulunur. Bu diskler yine içerisinde Led ışıkların bulunduğu şeffaf bir taşıyıcı direk üzerine geçerler.

PULSE

Alican FAYDALI

Pulse, moduler ve dekoratif bir ısıtma birimidir, ismini formun olusturdugu ritmik hareketlerden alir. Geçmişte soba ya da tandırda ısıtıldıktan sonra yataga konulan taş veya ateş tuğlalarının ısıtma elemanı olarak kullanılmasından ilham alınmıştır. Birimler kaidesi üzerindeyken bütün bir sistem olarak veya kaidesinden ayrılıp, taşın içine hapsettiği ısıdan faydalanmak suretiyle bağımsız olarak kullanılabilir. Doğal taş olarak Mermer, yüksek ısı tutma kapasitesi ve iç mekanlardaki estetik katkısı ve işlenebilme kolaylığından dolayı seçilmiştir. Tüm sistem tek bir çevirmeli düğmeyle açılabildiği gibi, sistem kapalıyken birimler bağımsız olarak kullanılacaksa, her bir birim için kaidenin üzerindeki butona basılır ve istenilen birimin ısınması sağlanır. Mermer birimler içersine yeleştirilen rezistans sayesinde ısıtılır, eğer birimler ayrı ayrı kullanılacaksa istenen ısıya ulaşıldığında görsel(butonun led ışığı kırmızıdan maviye döner) ve işitsel olarak bizi uyarır. Mermerin iki simetrik parça olarak CNC tekniğiyle işlenmesi öngörülmüştür. Ürünün enerjisini elektrik tesisatına duvar montajı sırasında sıva altı olarak doğrudan bağlanarak alması öngörülmüştür. Ürün evin herhangi bir yerine konumlandırılabilir. Birimler kaide üzerindeyken pivot eksenleri etrafında 15 'er derecelik açıyla dönebilir, bu sayede daha ergonomik bir operasyon açısı oluşacağı gibi dekoratif olarak farklı formlara da olanak verir.

F/8

Nihal KONAR NAŞ KARSAN

Heykel bir açık alan sanatıdır ve ilk ortaya çıkışı da bu şekilde olmuştur. Kamusal heykelin var olma koşulu öncelikle mekâna bağlıdır yani bir kamusal alana ihtiyaç duyulmaktadır. Kamusal alanda, sanat eserlerinin izleyici üzerinde bıraktığı etki ve izleyiciye sunduğu deneyim imkânı tartışmasız çok güçlüdür. Kamusal heykel, insanların düşünme biçimlerine, duygularına, davranışlarına ve ilişkilerine dolayısıyla hayatlarına dönüştürücü bir etkide bulunmaktadır. Ayrıca insanları bir araya getiren birleştirici özellikleri de bulunmaktadır. Heykelim f serisinin ikinci heykeli olup, fotoğraf makinası diyaframının bir soyutlamasıdır. f/8, kamusal alanda bir heykel olarak bizlere doğanın bakışından bakmaktadır. Heykelim küre bir forma sahiptir; önden bakıldığında fotoğraf makinasının diyaframı görülmektedir. f/8, doğanın diyaframı olup, doğanın bize bakışını simgeleştirmektedir. Formun küre olması ise aynı zamanda göz metaforuna gönderme yapmaktadır. Fotoğraftaki diyafram nasıl ki, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol ederse, doğa da hayatımızın güzelliğini, nefes almamızı ve yaşamımızı etkilemektedir. Bununla birlikte formlar, renkler, geometri, esinler bunları doğadan almıyor muyuz? Ölmekte olan bir doğanın sonucunda nasıl göreceğiz ve bakışımız nasıl anlamlı kalacak? * Heykelin çapı 80 cm olup, malzemesi mermerdir.