Yarışma Sonuçları


7. Doğal Taş Tasarım Yarışması'nda dereceye giren tüm projeler:

ÖĞÜT

Mehmet Çağrı SELÇUK

Öğüt, antik zamanlardan yakın zamana kadar insanlığın kullandığı taş buğday değirmenlerinden etkilenerek yola çıktı. İnsanlar bilinçlendikçe geleneksel yöntemlerle gıda üretimine geri dönüyorlar. Kahveyi bıçakla parçalamak tadını etkiliyor. Karabiber ezilmeden tüketilirse yağı ortaya çıkmıyor, gerçek lezzetinden ve faydalarından yoksun tüketiliyor. Bugüne kadar üretilmiş tüm fındık ve ceviz kabuğu kırıcılar tamamen zaman kaybı. Öğüt sayesinde aynı işlemi 20 kat daha hızlı ve daha az enerji ile yapabileceğiz. Öğüt doğal taşın kendi ağırlığı sayesinde merdane gibi hareket ediyor, değirmen gibi eziyor.

SQUEEZE

Mustafa YILMAZ

Kuru havuz modülü olarak tasarlanmış squeeze, su ile şişen membran balona sahip eğlenceli bir taş plakadır. Squeeze modüllerinin üzerine basıldığında membran balonlar içinde bulunan su fışkırır. Basınca duyarlı bir conta, ancak taş üzerine basıldığında suyun akışına izin verir. Böylelikle su, sadece çocukların bastığı bölgede fışkıracağı için etkin bir su kontrolü ve tasarrufu sağlanmış olur. Squeeze taşları iki parça üçgenden oluşmaktadır. “Kumlama Bazalt” ve mat “Kemalpaşa Beyazı” doğal taşları seçilerek oluşturulan bu üçgen biçimler, kuru havuzun şekil değiştirebilen 3 boyutlu yapısına adapte olabilmeyi sağlar.

TURN

Merve CANBEY, Aylin KORUBAŞI

Turn, hareketli paneli sayesinde kullanıcının ışığa yön verebildiği bir aydınlatma tasarımıdır. Işığın yayıldığı yüzeyde yer alan mil sayesinde panel hareket edebilmekte böylece kullanıcı istediği açıda ve düzeyde ışığı kullanabilmektedir. İhtiyaca göre bir gece lambası, okuma lambası ya da çalışma lambası işlevlerini üstlenen turn, doğal taşın estetik görselliği ve ürünün modern formu da göz önüne alındığında dekoratif bir obje olarak da düşünülebilir. Aydınlatmanın gerçekleştiği yüzeyde onyx taşı, gövdesinde mermer taşı kullanılmıştır. Alt tabla ve hareketi sağlayan mil ise metalden oluşmaktadır. Elektrik aksamının yer aldığı gövde kalıp yöntemiyle ya da çok eksenli robotlarla üretilebilir. Işığın yayıldığı panel ise CNC ya da plakadan kesim yöntemi ile oluşturulabilir.

BASAMAKLAR

AHMET ÜNVEREN, ECEM DİLAN KÖSE

Merdivenler, sembolik olarak önemli anlamlar taşır. Olumlu, umutlu, maksatlı yolculuklarla bağ kurmayı işaret eder. Tam anlamıyla bir merdiven herhangi iki şeyi, yerleri, fikirleri veya varlık hallerini birleştiren bir geçittir. Çevresinde sinematik anlar kurgular. ‘Basamaklar’, insan ve toprağı bağlamak maksadıyla doğal taştan bir geçit gibi çalışır. Yapının kesitleri, topraktan yükselerek kendi özünden gelişi ve kurguladığı anları aynı özün bütünlüğünde tuttuğuna işaret eder. Fonksiyonel kullanıma elverişli ve sanatsal değere sahip bir mimari öneridir. Hem kamusal bir heykel hem de sosyal bir alan olarak tariflenebilir.

DOSTONE

ÖMER YEŞİLDAL

DOsTone doğal taş yardımıyla görme engelli bireylere ışığı hissetme imkanı veriyor. Sinir sistemimizin esnekliği sayesinde görme kaybı olan insanların diğer duyularının daha fazla geliştiği bilimsel bir gerçektir. Örneğin; gözlerini kullanmıyor olsalar da ellerini kullanarak pek çok şeyi algılayabiliyorlar. Bu durum görme engellilerin ışığı hissedebilmeleri için doğal taşın kullanılabileceği fikrini ortaya çıkarmıştır. Taş yüzeyde bulunan CNT(Carbon Nano-Tube) sünger toplar aydınlık alanlarda genleşerek konkav, gölge bölgelerde konveks yüzeyler oluşturur. Gün içerisinde ışık-gölge alanların değişimiyle orantılı olarak yüzeyler de konkav-konveks yüzeylere dönüşerek değişimi takip eder. Bu sayede birey dokunarak ışık-gölge alanları hissedebilmektedir. DOsTone tasarlanırken Braille alfabesi (Kabartma AlfabeSİ) dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Görme engellilerin yaşamlarının her alanında kullandıkları kabartma yazı stiliyle aynı özelliklere sahiptir. Bu sayede ekstra bir eğitime gerek kalmadan, sadece dokunarak ışık hakkında doğrudan kolayca bilgi edinebilecekler. Bir ağacın gölgesinde oturmanın nasıl bir his olduğunu dokunarak hissedebilecekler.

LAYER

HANDE AYDOĞAN

Layer banyo evyesi ve banyo tezgahından oluşan bir banyo setidir. Üç adet mermer tezgah metal strüktür sayesinde üst üste monte edilir. Boşluklar istenilen seviyelere göre ayarlanabilir. Bu boşluklara havlu veya kullanılan diğer malzemeler konulabilir. Metal ayağa bağlanan hareketli bir aynası da bulunmaktadır. Metal ayaklar birimi desteklerken aynı zamanda mermer tezgahlar metal ayaklara takılan halkalar arasına sıkıştırılarak sabitlenir. Banyo evyesi en üstte bulunan mermer tezgahın üzerinde bulunan elips boşluktan geçirilir ve evyenin kenarlarında bulunan çıkıntılar tezgaha tutunmayı sağlar. Montajı oldukça kolaydır. Metal ayaklarda renklı paslanmaz çelik kullanımı öngörülmüştür. Tezgah ve evyede farklı renklerde mermer kullanılmıştır. Lazer kesimle mermer tezgah elde edilebilir.