Yarışma Sonuçları


4. Doğal Taş Tasarım Yarışması'nda dereceye giren tüm projeler:

Kutsal Mekanlar ( Cami, Kilise, vs.)


KUŞ SESLERİ

Ömer YEŞİLDAL
“Bir kuş cıvıltısı bize neyi anlatır? Her halde topraktan geldiğimizi. Ağaçtan, yapraktan, tohumdan, çiçekten, hayvandan, yağmurdan, böcekten, kırdan, bayırdan, Âdem atamızdan geldiğimizi. Nerede durduğumuzu sarsılarak hatırlarız. Hatırlarız ki, biz, yani insanoğlu çeliğin, plâstiğin, poşetin, motorun, betonun, antenin, ekranın, asfaltın çocuğu değiliz. Bir kuşun bir kuşa seslenişinde, patlayan tomurcuğun güneşe gülümseyişinde, yağmurun toprağa değişinde var olan sırrın şahidiyiz. ”

ECHO


Nazım DAĞDEVİREN, Emel TOPUZ
Günümüzde miinarelerin üzerindeki hoparlörler minarelerle uyumsuz ve minarelerin silüetini bozmaktadır. Buna alternati olarak tasarlanan echo minarelerin malzemesiyle ve formuyla uyumludur. Taştan ve kolayca üretilebilen echo her türlü minare yüzeyiyle uyumlu hale getirilebilir. Minarelerde hoparlörün eklenti görüntüsünü ortadan kaldırabilecek malzemesi ve formuyla minare yapısıyla uygun bir tasarım oluşturulmak istenmiştir. Tasarıma kablo yuvasının dışında bir de aydınlatma yuvası oluşturulmuştur bu sayede minareye yansıtılan ışık geceleri de tasarımı etkili kılmaktadır.

SEYİR

Seda ÖZNAL, Ege ACAR, Özgüç Bertuğ ÇAPUNAMAN
Sey(i)r kendini din üzerinden tanımlamaz, inanç üzerinden tanımlar. İnanç üzerinden bireyin arınmasını, sığınmasını, iç dünyasına yolculuğunu tasarlar. Dinlerde görülen yükselme/tırmanma ritüelini, tapınma/ibadet etme eylemi olarak kurgular, sıkça karşılaşılan dağ imgesini yolculuk kavramı üzerinden gerçekleştirir. Birey doğadan yükselen yapıya girer apsise doğru yürürken dış dünyadan ayrılır, yolculuğa hazırlanır. Modern anlamda yolculuğu merdiven somutlaştırır. İnce uzun yarıktan iç mekana giren ışık yolculuk sonunda saf aydınlığa bürünür. Kişi yolculuğun sonunda bütün bir aydınlığa ulaşır. Yapı etkisini monolitik biçiminden alır. Zamanın başından beri insanın inşa ve “dikme” iç güdüleriyle yaptığı dolmen menhir ve benzeri yapıların izini sürdürür. Taş, tasarlanan yolculukta en saf haliyle var olur. Yapı doğadan yükselir ancak taşın ağırlığı ve dokusu ile doğaya aittir. Dış mekanda taşın insan hükmü ile şekillenmiş hali (tel kesme makinesi ile kesilmiş traverten), iç mekandaki taşın doğal/kaba hali (taraklanmış traverten) ile çelişir, beraber var olur. Taşın etkisi ile zamansız, pitoresk bir imge oluşturur.

PARAVAN


Muhammet Emin İLBAK, Fatih Han SOYLU
Günümüzde özellikle tarihi camilerde zamana bağlı olarak yapılan bazı eklerde taşla uyum içerisinde olmayan farklı malzemeler kullanılmıştır. Camilerde bayanların namaz kılması için girişin sağ ve sol kısımlarında özensizce kullanılan ‘ahşap paravanlar’ bunlardan biridir. Nitekim kullanılan bu özensiz ahşap paravanlar iç mekanda taş mimarinin görsel algısını zayıflatmaktadır. Ahşap paravanların yerine öneri olarak getirilen mermer ve granit modüllerden üretilmiş hem estetik değeri yüksek (islami motiflerden üretilmiş) hem de malzeme olarak iç mekanın atmosferine uygun bir ürün elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu modüller birbirlerine geçmeli birleşim ve yapıştırıcıyla bağlanmaktadır. Ayrıca tasarlanacak olan iç bölme duvarının, müslümanların kutsal günlerinden olan cuma günü(- bayanların kullanmadığı zamanlarda) gibi günlerde geçirgenliği artan boşluklu bir iç bölme duvarına dönüşmesi amaçlanmıştır. Ve bu boşluklar modüler elemanlardan oluşmuş ve raylar yardımıyla kayabilen paravanlarla sağlanmıştır.

Otel Lobisi ve AVM Girişi


STONESENSÖR

Emre GÜNAY , Soyer BAYRAKTAR
Bir mekan, içinde barındırdığı tüm öğelerle sağladığı bütünlük ölçüsünde iyi bir mekan olma özelliği gösterir. Günümüzde alışveriş merkezi, havaalanı, otel gibi yapıların girişlerinde bulunan ve güvenlik kontrol işlevini gerçekleştirmekle yükümlü kapı dedektörlerinin, “tasarıma katılmadan, mekan bütünlüğünü bozan bir obje” olarak bırakıldığı görülmektedir. Kapı dedektörlerinin, sadece kontrol işlevini gerçekleştiren mekanik bir sistem olarak görülmesini reddeden, yapı girişlerinde algılanan ilk obje olması sebebiyle tasarımına dikkat edilmesi gerekliliği ana konsepti oluşturmaktadır. Yukarıda bahsi geçen yapıların girişleri analiz edildiğinde, mekanların büyük bir bölümünün doğal taştan tasarlanmış olması dikkat çekmektedir. Bu mekanlarda bulunacak kapı dedektörlerinin doğal taş kaplanmasıyla mekanla bütünleştirilmesi ve bir tasarım öğesi kimliği kazandırılması amaçlanmaktadır. Böylelikle hergün yüzlerce insanın kullandığı kapı dedektörleri taş kaplanarak, teknoloji ve doğallığı birleştiren, estetik bir geçiş mekanı oluşturacaktır

İLLU-STONE


Mehmet Danış ERYILMAZ
illustone her biri 400x400mmlik özel kesimli granit, mermer, kireç taşı ve oniks taşlarından oluşan genellikle otel lobileri, lounge alanları ve AVM girişlerinde konumlandırılmak üzere tasarlanmış bir aydınlatma elemanıdır. Alt zeminde bulunan flanş üzerine farklı renk ve özelliklerdeki doğal taşların kullanıcının isteğine göre farklı açılarla üst üste dizilmesi ile oluşturulan sistemde binlerce kombinasyon yapmak mümkündür. İçeriden 5 adet ampulle aydınlatılması sağlanan tasarımda kullanılan doğal taşlar konumlandırıldığı ortamda aydınlatma sağladığı gibi doğal taş kullanımı ve yaygınlaştırılmasında da etkisi olmaktadır.

OBELISK

Nurullah KÜRKÇÜ, Sefer KURTOĞLU
AVM girişlerinde daha merkezi odak noktalar oluşturmak için tasarlanmıştır. Obelisk daha önceki yıllarda önemli yapıların girişinde odak noktası oluşturmak amacıyla kullanılmıştır. Bu tasarım AVM girişlerinde farkındalık yaratmak amacıyla mimarlık tarihinden ilham alınarak oluşturulmuş bir tasarımdır. Tasarım çelik bir sutruktur etrafına onix taş kaplama kullanılarak oluşturulmuştur. Onix taşının kullanılmasının amacı ise içine yerleştirilmiş olan ışıklandırma ile aydınlatılarak gece de etkileyici bir görünüm elde edilmiştir.

MOUN


Metehan ERDOĞDU
Moun tamamen atık mermerlerden oluşturulmuş bir fıskiyeli havuz tasarımıdır. Büyük küçük farklı boyutlarda şerit veya irili ufaklı parçalı mermer atıklardan havuzun temelinde oluşturulmuş boru şeklinde su fıskiyesinin etrafına bir yapıştırı sayesinde giydirilerek oluşturulur. Avmlerde, otel lobilerinde, büyük kapalı alanlarda veya açık park bahçelere kurulabilir. Doğal taşı kullanarak formuyla bütün doğal bir görünüm kazandırılmak hedeflenmiştir. Tüm atık mermerle birbirine uyumlu renkler kombinleyerek oluşturulabilir. Aynı zamanda havuzun etrafını çevreyelen dairesel alan oturma ve dinlenme alanı olarakta kullanılabilir.

Peyzaj ( Kent mobilyaları, bordur, kaldırımlar ) ve Mobilya


CAPPA

Kemal Şahin YILMAZ
Cappa; kullanıcıya hem oturma elemanı hemde bisiklet parkı işlevi sağlayan modüler bir kent mobilyasıdır. Formu sayesinde üç farklı modüler dizilim sağlayarak, kullanılacak olan sosyal alanın durumuna göre şekillendirilebilir ve sayısı arttırılabilir. Cappa nın modüler yönlendirilebilme özelliği ile doğaltaş, kullanıcı için dış mekanda bir sosyal alan oluşturur. Aynı zamanda kolay montelenebilir, paketlenebilir ve taşınabilir(hafif) olması ihracat için elverişlidir. Kullanılan malzeme; istenilen renk ve türde doğal taş (granit, mermer(calacatta, mugla new york, mugla white vb), onyx, eco-plastik malzeme veya su geçirmez ahşap taban ile tamamen çevre dostudur.

COMMUNICATION


Ogün ÇANGA
Tasarımın ana amacı asosyalleşen dünyada insanları sosyal hayattan koparmamayı sağlamaktır. Communication üç farklı hizmet sunmaktadır; Telefon kulübesi Posta kutusu Şehir hakkında bilgi(wi-fi) Bu üç farklı hizmet üç farklı doğal taş ile vurgulanmıştır. Tasarımın formu yükselmekte olan yapılara gönderme yapmaktadır.

TRIALOGUE

Çağrı YILDIZ
Üçlü diyalog anlamına gelen ‘’Trialogue’’ ters bir piramit prizma formuna getirilmiş mermer bloğun üç köşesinde üç kişinin oturabileceği bir kent mobilyasıdır. Park ve cafe gibi kamuya açık alanlar dışında bahçelerde de kullanıma uygundur. Ana modülü oluşturan mermer ile birlikte mukavemeti yüksek bir ağaç olan ceviz ve paslanmaz çelik profil kullanılmıştır. Mevcut oturma elemanlarının dışına çıkan ‘Trialogue’’ kulanılmadığı zamanlarda oturma elemanlarının katlanarak bir araya getirilmesi alan ekonomisi ile birlikte yeni bir kullanıcı deneyimi sunar.

TURN IT-TRY IT


Pınar YUMRUKTEPE
TURN IT-TRY IT ayakkabı mağazalarında, müşterinin ayakkabı deneme sürecinde ihtiyacı olan ekipmanlardan oluşmuş kompakt bir iç mekan mobilyasıdır. Açılır kapanır yapısı sayesinde mağaza içinde yer tasarrufu sağlayan oturma ünitesi, mermerin dokusuyla şık bir alternatif sunmaktadır. Blok şeklinde kullanılan mermer derinlikte dar (15cm) olmasına rağmen malzemenin ağırlığından dolayı dengeli bir yapıya sahiptir. Müşterinin kullanım anında yatay pozisyona getirdiği oturma yüzeyi 90 derece döndükten sonra kilitlenerek oturmaya elverişli konuma gelmektedir. Yan bölümde kullanılan ayna çerçeve şeklindeki yuvaya oturmakta olup müşterinin bakış açısına uygun olarak eğimli şekilde konumlandırılmıştır. Farklı renk kombinasyonlarıyla her türlü mağaza dekorasyonuna kolaylıkla adapte edilebilen TURN IT- TRY IT, hem müşterinin ayakkabı deneme sürecinde ihtiyacı olan oturma alanını ve ayna gereksinimini bir arada bulundurması sayesinde müşteriye kolaylık sağlamakta hem de mağaza içinde oturma alanlarına ayrılmış yer kaybını minimuma indirmektedir.

Türk Hamamı ve Banyo


IDA

Gülesin ÖZKOÇ, Burak BOZOK
Mermerin durağan yapısı ile suyun akışkanlığını birleştiren IDA klasik hamam tecrübesine yeni bir boyut kazandırıyor. Üçgen formu sayesinde göbek taşında geleneksel kullanım senaryosunu, bireyselleşen hamam kültürüyle birleştiriyor. Mermer üzerinde oluşturulmuş dokular ile suyun birleşimi sayesinde kullanıcıların farklı bir masaj deneyimi yaşamasına olanak sağlıyor. Ayrıca göbek taşını farklı bir form ve yorumla hamamın cazibe merkezi haline gelmesini amaçlıyor. Malzeme olarak Leylak ve Karacabey siyahı mermerlerinin kullanımı tercih edilmiştir. Böylece renk kontrası sağlanmış oluyor ve mermerlerin yerleşimi kullanıcıyı ön görülen kullanım şekline teşvik ediyor. Üretim yöntemi olarak geleneksel hamamlarda olduğu gibi beton ve radyatörlerin üzerine mermer döşenmiştir. Ayrıca ortadaki masaj alanlarının arasına IDA’nın ortasından geçen bir boru yardımıyla gelen su biriktirilerek bir gölet yaratılıyor ve buradan taşan su masaj yüzeylerinden geçerek hem yüzeyleri kendi kendine temizlemiş, hem de kullanıcıda akan suyla birlikte bir rahatlama yaratmayı amaçlıyor.

DOME


Burak KOÇAK
Dome “Türk hamamı” kavramını yeniden ele alarak geliştirilen bir konsepttir. Hamamın işlevsel öğelerini kompakt bir biçimde bir araya getirerek bu öğeleri bir kubbe altına toplar. Bu kubbe mermer plakalar açılı bir şekilde bir araya getirilerek oluşturulmuştur ve örümcek bağlantılarla bağlanması öngörülmüştür. Kubbenin üzerinde gün ışığı için cam paneller de ayrılmıştır. Türk Hamamını iç mekan olgusundan çıkarıp açık havaya uyarlayan bu sistem ile hamam konsepti istenilen yere kolayca uygulanabilir hale getirilmiştir.

SIMUL

Melih ÖZ
Tasarımın çıkış noktası klasik türk hamam kültürü ve ev tipi banyoların kaynaştırılma düşüncesidir. Üründe ev tipi hamamla hamam bir arada kullanılmıştır. Kullanıcı isteğine göre hamam bölümünde ve ya diğer bölümde duş alabilir. Tasarım yaklaşımındaki ana hedeflerden biride kullanıcıya alternatif sunmaktır. Ürünün malzemesi mermerdir. Ürün mermer plakaların montajıyla kurulur. Tasarım dilindeki sürekli çizgiler nedeniyle malzeme plakalar halinde seçilmiştir. Tasarımın hedef kitlesi geleneklerine bağlı bireyler ve hamam kültürüne ilgi duyan bireylerdir.

SPACE




Metin ÖZHAN, Nur ERYILMAZ, Burak AYKAN
Ürün oluşumun da uzay-zaman metaforu ve bu bağlamda kütle çekimi teması ele alındı. Yüzeye konulan seramik kütle suyun merkeze doğru yönelmesini sağlamakta lavabo yüzeyinin pürüzsüz ve doğal bir eğimle oluşması, kullanıcı da güzel bir his oluşturacaktır.

Yer Döşemesi ve Duvar Kaplaması


SALT

Nazım DAĞDEVİREN, Emel TOPUZ
Türk Doğal Taşından üretilmesi önerilen salt; sıfır malzeme kaybı, kolay üretim ve uygulama, aynı ürünle çok sayıda alternatif, kamusal ve bireysel alanlarda kullanım imkanı, kullanıcı kitlesi ve kullanım alanına göre çeşitlenebilir taş cinsi gibi imkanlar sunmaktadır.

HEXAGON


Ahmet POLAT
Kolay üretilebilir ve uygulanabilir özelliğe sahip hexagon, iç ve dış duvar yüzey kaplaması olarak kullanılacaktır. Farklı başlangıç ve bitiş noktalarına sahip eş modüller, yan ürünün oluşturduğu açıda yapıştırıcı yapı malzemesi yardımıyla birbiri üzerine bir ters bir düz gelecek şekilde uygulanacaktır. Waterjet teknolojisiyle üretilen ürünün, formu sayesinde minimum düzeyde doğaltaş kaybı yaşanmaktadır. Tasarımda malzeme olarak golden empire mermer düşünülmüş olmakla birlikte diğer doğaltaş türleriyle de üretilmesi mümkündür. Kolay ve düşük maliyetle üretilebilir ve minimum düzeyde yer kaplıyor olmasının lojistikte getirdiği avantajlarla ihracatta katma değer sağlayacak bir üründür.

BRATAŞ

Engin KOFRAZ
Yumuşak ve hafif olan bazalt taş duvar kaplamalarına braille harflerinde olduğu gibi kabartmalar verilip ortasında boşluk bırakılarak hem doku hem de ışıklandırma fonksiyonu verilmektedir. Duvar cephesinde bulunan braille kabartmaları duvara 64 farklı doku vermekle birlikte bir anlam katmaktadır. Müze gibi uzun koridorlar ve sürekli mekânlarda sıralanmış Brataşlar görme engeliler için sadece bir yol yönlendiricisi değil aynı zamanda onların bir rehberi olmuş olacaktır


Ömer YEŞİLDAL
Günümüzde kullanılan standart formlar estetik ve kullanım açısından ihtiyaca karşılık vermekte yetersiz kalmaktadır. Küp formu baz alınarak yeniden şekillendirilmiş olup yüzey sayısı arttırılarak ve yüzeyler daha farklı doğrultularda konumlandırılarak organik ve farklı kombinasyonlara imkan verebilmektedirler. Bu form oluşumunda statik açıdan en dengeli formlar olan altıgen ve kare referans alınarak oluşturulmuştur. Tasarlanan bir modül bulunduğu pozisyona göre ışığı geçirebilir aynı modül 900 döndürülerek tamamen opak bir görüntüye sahip olabilmektedir. İçi boş yapısıyla kablo, tesisat gibi donatıların duvar içerisinden kolayca ilerleyebilmektedir. bu yapı elemanı hem iç hem de dış mekanda kullanılabilmektedir. Duvar elemanı, güneş kırıcı, yer döşemesi, korkuluk, peyzaj elemanı, kent mobilyası, vb. . . pek çok farklı kullanıma uyum sağlamaktadır