Sıkça Sorulan Sorular


Soru 1. Yarışmanın konusu ya da teması var mıdır?
Cevap : TAŞIN HALLERİ: BİRİM-EKLEM-KÜTLE

Profesyonel ve Öğrenci kategorilerinde yarışacak yarışmacılardan, özgül niteliklerini göz önünde tutan bir bakış açısıyla doğal taş malzemeyi kullanarak yapısal birimler tasarlamaları, bu birimleri taşın doğasına uygun nitelikte birbirlerine eklemlendirerek anlamlı bir kütle oluşturmaları, birimden kütleye uzanan bu tasarım kurgusunu kendi fikirlerine uygun olarak seçtikleri bir yer ve/veya bağlam içinde konumlandırmaları ve bir proje önerisi olarak sunmaları beklenmektedir.

Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması kapsamına bu yıl ilk kez dahil edilen ve Türk doğal taşlarının çağdaş mimarlık ve iç mimarlık projelerinde kullanımının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen “Natura Dergisi Çağdaş Projelerde Doğal Taş Seçkisi” ise Türk doğal taşlarının nitelikli şekilde kullanıldığı, uygulanmış mimari ve iç mimari projeleri kayıt altına almayı ve sergilemeyi amaçlıyor.

Soru 2. Doğal taş nedir, hangi taşları kapsar?
Cevap : Doğal taşlar, doğadan çıkarıldıktan sonra ticari olarak işletilebilen en eski inşaat malzemeleridir. İhracatımızda önemli yeri olan doğal taşlar; mermer, traverten, granit ve oniks gibi taşlardır. www.turkishstones.org sitesinden taş görselleri elde edilebilir, tasarımlarda Türk taşı kullanılması zorunludur.
Soru 3. Yarışmaya hangi ülke vatandaşları başvuru yapabilir?
Cevap : 18 yaşını doldurmuş T.C vatandaşı olan herkes katılabilir.
Soru 4. Yarışma başvurusu nasıl yapılır?
Cevap : Yarışma başvuruları web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak herhangi bir ön kayıt olmadan yapılmaktadır. Herhangi bir belge ya da pafta teslimi gerekmemektedir. Yarışmaya katılım ücretsizdir. Başvuru aşamaları “ Yarışma Başvurusu” sekmesinden takip edilebilir.
Soru 5. Yarışma rumuzu nedir, nasıl alınır?
Cevap : Yarışma rumuzu, jüri değerlendirilmesinde kullanılmak üzere tasarımınıza verilen geçici bir isimdir. Site tarafından otomatik olarak verilir. Paftanızın sağ üst köşesine otomatik olarak kaydedilir.
Soru 6. Yarışmaya birden fazla projeyle başvurabilir miyim?
Cevap : Evet, her bir başvuru için ayrı rumuz alınarak başvuru işlemi gerçekleştirilir.
Soru 7. Başvuru için basılı pafta ya da belge göndermem gerekli mi?
Cevap : Hayır, başvurunun tüm aşamaları online olarak gerçekleştirilir.
Soru 8. Ek pafta görseli nedir?
Cevap : Yarışmanın kitabında kullanılmak üzere, paftanın içinde kullandığınız resimlerin yüksek çözünürlüklü jpeg halidir.
Soru 9. İmzalı şartnamenin yüklenmesi ne demek?
Cevap : Web sitesinde bulunan şartnamenin çıktısı alınıp tüm ekip üyelerince her sayfasının imzalandıktan sonra taratılarak web sitesine pdf olarak tekrar yüklenmesidir.
Soru 10. Başvurumu tamamladım ancak “Başvurunuz alındı.” maili ulaşmadı ne yapmalıyım?
Cevap : Öncelikle önemsiz postalarınızı kontrol ediniz. Mail gün içinde size ulaşmazsa raportörlük ile iletişime geçiniz.
Soru 11. Değerlendirme kriterleri nelerdir?
Cevap : Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;
Tema: Tasarım önerisinin ilgili temaya uygun olması
İnovasyon: Tasarım önerisinin yenilikçi ve özgün olması.
İhracat Potansiyeli: Endüstriyeltasarım önerisinin ihracat potansiyelini taşıyor olması, uluslararası pazarda satılabilir olması
İşlevsellik: Tasarım önerisinin öngördüğü işlevleri teknik olarak sağlayabilmesi ve kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılaması(ergonomi, kullanım kolaylığı, ürün dili).
Gerçekleştirilebilirlik: Başvuran mimari ve tasarım projelerinin inşa edilmeye ve üretime uygun olması ve tasarımın işlevine uygun malzeme seçimi.
Güvenlik: Tasarım önerisinin kullanıcı güvenliğini tehlikeye sokmaması.
Sürdürülebilirlik: Tasarım önerisinin; çevreye duyarlı olması, kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik olması, su, malzeme ve enerjiyi etkin kullanması(üretim ve kullanım esnasında).
Teknik Yeterlilik: Tasarım önerisinin şartnamede belirtilen başvuru formatına uygun olması.
Kullanılan Doğal Taş: Başvuru projelerinde kullanılan doğal taş seçimlerinin tasarıma uygunluğu
Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurula aittir.
Soru 12. Proje yüklemesi yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap : Tüm yüklenebilir dosyalarınızın toplam boyutunun 50 mb değerini aşmamasına özen gösteriniz. Nufus cüzdanı, öğrenci belgesi gibi belgelerin boyutları normal şartlarda 1 mb değerini aşmamaktadır.