Yarışma Sonuçları


5. Doğal Taş Tasarım Yarışması'nda dereceye giren tüm projeler:

Dekoratif Ürünler


PİKNİK

Müge ÖZTÜRK
Piknik, iç veya dış mekanda rahatça kullanılabilen bir ısıtma taşıdır. İnsanların, çevresinde toplanarak ısınmalarını veya istedikleri yemeklerin & içeceklerin servisinden önce sıcak kalmasını sağlar. Granit küre ve metal ısıtma yüzeyinden oluşan Piknik, sunduğu iki farklı ısıtma yöntemi sayesinde iç ve dış mekanda birlikte kullanılabilmektedir. Gövdesinin alt kısmında bulunan çekmecesi sayesinde külün boşaltılması sağlanır. Ayrıca, boyutlarının taşınmaya uygun olması ve iki yanında bulunan tutacakları sayesinde, insanların çıktıkları doğa gezilerinde ısınma ve pişirme ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir üründür.

GÜNLÜK BİR OBJEYİ MERMER İLE YENİDEN TASARLAMAK

Serefraz AKYAMAN
Yoğun bir günün ardından kendinizi yatağa bırakıp bir yanınıza döndüğünüzde birçoğunuz kulağında bir acı hissetmiş, kol saatinin sesinden rahatsız olmuş ya da yüzüklerle suratını çizmiş olabilir. Böyle bir anda odanızın öbür ucundaki kutular size çok uzak görünebilir. Bu gibi bir durumla karşılaşınca en yakınınızdaki komodine sığınıyor, ancak ertesi gün emanetlerinizi (ya da bir teklerini) koyduğunuz yerde bulamayınca canınız sıkılıyor olabilir. Düz yüzeylere karşı günden güne içinizde bir güvensizlik oluştuğunu hissedebilirsiniz. Her ne kadar önemsizmiş gibi görünse de çözülmesi için farkında olmadan istek duyduğumuz bir konudur bu. Tasarlanan bu ürün saat, bileklik, kolye, küpe yüzük gibi aksesuarların kolayca depolanabilmesi için biçimlendirilmiş ve konduğu yerde sağlam bir şekilde durabilmesi ve kullanılmadığı zamanlarda da dekoratif bir ürün görevi de üstlenmesi için mermer malzemeden üretilmiştir. Hem dekoratif hem fonksiyonel ihtiyaçlara karşılık veren bu ürünün çeşitli doku ve renkteki mermer malzemelerden, 3 akslı CNC tezgâhında imal edilmesi planlanmıştır.

SAIL

Berat Reha DEMİR
Mermerden mamül bir kitap destek ürünüdür. Kitaplıklarda yer alan kitapların dekoratif bir şekilde desteklenerek düzenlenmesi amacıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ürünü, benzeri diğer ürünlerden ayıran en önemli özellik ise, kendi üzerinde de kitap taşıyabiliyor olmasıdır. Bu sayede kullanıcı, daha sıklıkla kullandığı kitapları, ürünün üzerinde muhafaza edebilmekte ve ihtiyaç duyduğu durumlarda bu kitaplara daha rahat erişebilmektedir. Ayrıca, ürünün üzerinde yer alan bu kitapların kapakları kitaplığın ön cephesine dönük olduğundan, sade bir kitaplığa göre daha farklı ve şık bir görsel etki yaratmaktadır. Ürünün taşıdığı form, geniş açıyla bakıldığında bir yelkeni andıracak şekilde tasarlanmıştır. Ürün tasarlanırken ise kitap okumanın verdiği keyfin, deniz üzerinde yelkenli bir tekne ile yapılan seyir keyfine benzetilmesi fikrinden yola çıkılmış, bu nedenle de ürüne İngilizce ‘’yelken’’ anlamına gelen ‘’Sail’’ ismi verilmiştir.

İHYA



Metehan ERDOĞDU, Samet FENER
Gaz lambalarından ilham alan, modern bir aydınlatma ürünüdür. Gaz lambasının kullanım şeklini temel alan İHYA, prize bağlanarak istenilen yere konumlandırılır. Gaz lambasındaki amacı ışığın aydınlığını ayarlamak olan ayar anahtarı, İHYA ‘da geçmişe bir gönderme ile yerini almıştır. Burdaki ayar anahtarının amacı benzer şekilde aydınlatma şiddetini ayarlamaktır. Bu sayede kullanıcı benzer bir deneyimi modern bir yorum üzerinden yeniden edinir. İHYA geçmişte kullanılan ve belli bir kuşakta duygusal bir anlamı bulunan gaz lambasının, doğal taş kullanılarak yorumlanmış halidir. Temelde 2 farklı boyu bulunan İHYA, iç mekanlarda yerde veya masaüstü konumlandırılabilir.

Otel Lobisi ve AVM Girişi


DAYMILL

Özge DİNÇ , Kerem EKİNCİ
DAYMILL taş, ışık ve döngü sonsuz evrende kendileri gibi ölümsüz bir başka varlığı; zamanı anlatan tasarımda bir araya geldi. “dayMILL” bir gün simülasyonu olarak tanımlanabilir. Otel lobileri, fuarlar, gösteri alanları ve meydanlar gibi özel ve kamusal çeşitli alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bu sistemde, kare prizmadan oluşan karkas üzerinde, sabah öğle, akşam ve gece zaman dilimleri, çeşitli “onyx” taşları ile sembolize edilir. Karkas merkezine yerleştirilen led ışık kaynağı onyx taşlarını aydınlatarak görsel bir şölen oluşturur. Her bir prizma saat yönünde dönmek üzere ayarlanır. Prizmaların sırasıyla dönüşü, günün zaman dilimleri arasında yumuşak bir geçiş sağlar.

Türk Hamamı ve Banyo


ROTATE


Sibel KILIÇ
Tasarımda amaçlanan ana konu, birçok insanın hamamı tercih etmeme nedenlerinden olan, kurnalarda bir önceki kullanıcıdan kalan suyu rahat birşekilde ve tamemen boşaltaktır. Bu sayede kullanıcı daha hijyenik bir kurna kullanabilcektir. Yarım küre şeklinde tasarlanan ürünün birbirinin aynı olan iki adet kaidesi vardır. Bu kaideler uygulama sırasında kurnayı içine alıp zemine sabitlenerek tek parça halini alır. Kurna yan yüzeyindeki yuvalarla kaidesinde sabitlenmiş olur ve kuvvet uygulandığında kendi ekseni etrafında dönerek içindeki atık suyu boşaltma imkanı sunar. Kaidesindeki hamam tasları için düşünülen cepler daha etkili bir görüntü için, ıslak hacime dayanıklı aydınlatma elemanları ile aydınlatılabilir. İsmini hareketinden alan kurna kalıp yöntemi ile üretilebileceği gibi çok eksenli robotlar ve 3d printerla da imal edilebilir.

Yer Döşemesi ve Duvar Kaplaması


MOVE

Semih YILMAZ
Doğal taşlar,mimaride ifadeyi güçlendiren önemli yapı malzemeleridir.Farklı teknolojilerinde desteğiyle birlikte doğal taş mimaride yapı malzemesi olmaktan çıkıp estetik unsuru halini almıştır.Bu gelişmeler ışığında Move üreticisine seri üretimi kullanıcılarına ise zengin kullanım alternetifi ve zerafeti sunmayı hedeflemektedir.Move un eğik formu sayesinde düzenli döşeme planlarında desenler ortaya çıkarırken dağınık döşeme planlarındada derinlik asimetrik doğallık ortaya çıkarmaktadır.

NEST

Ayşegül UZUNYOL, Serdar SOYAL
Yer Döşemesi ve Duvar Kaplaması kategorisi kapsamında hazırlanan NEST dış cephe duvar kaplaması, mermerin doğallığı ile yeşili birleştirmekte ve aynı zamanda şehir hayatında barınmaya çalışan kanatlı dostlarımıza yaşam alanları sunarak “yaşayan duvar” kavramına farklı bir yaklaşım getirmektedir. Proje kapsamında Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinden çıkarılan ve cephe kaplamalarında yüzyıllardır kullanılan doğal taşlardan biri olan traverten tercih edilmiştir. Homojen boşluk yapısı sayesinde ısı ve ses yalıtımında doğadan temin edilen en iyi malzeme olan ve kaplandığı yapının nefes almasını sağlayan travertenin işlenip honlanmasıyla oluşturulan kaplamalar, boşluklu yapıları ve boşluklara yağmur suyunun toplanmasına olanak sağlayan açılı formları sayesinde herhangi bir sulama sistemine gerek kalmaksızın yeşil duvarlar oluşmasını sağlar. İstenildiğinde kapalı form alternatifinin kullanılmasıyla yeşil duvarla bütünlük oluştururarak tüm cephenin kaplanmasına olanak sağlar. Doğal taş ile yeşilin buluştuğu NEST ile şehir yaşamına doğal bir dokunuş gelecek ve bulunduğu bina ve çevresinin temiz bir soluk almasını sağlayacaktır.

Proje diskalifiye edilmiştir.

KİLİT TAŞI


Nurullah KÜRKÇÜ
Yer döşemelerinde farkındalık ve yenilik yaratmak amacıyla tasarlanmış bir üründür.Su kanallarında kullanılarak yeni bir işlev oluşturabilir.Yada sadece bisiklet park için bu döşeme kullanılabilir.Diğer bisiklet kilitlerine göre daha sade ,portatif ve yer kaplamamaktadır.Yayalara ve diğer vasıtalara engel olmamaktadır. Tasarımda Marmara mermeri kullanılmıştır.Dış ortama daha dayanıklı ve görsel olarak daha uygun olması bu taşın tercih sebebi olmuştur.